graviditetsdiabetes

Jag har fatt graviditetsdiabetes, blaaaa! Har i UK screenas alla gravida kvinnor runt vecka 28 da man genomgar en mindre glukosbelastning. Om man har for hogt varde i den, ringer de och man far komma pa en langre glukosbelastning. Jag hade hogt pa bada testerna, visserligen valdigt lite men gransen maste ju ga nagonstans och jag har saledes forklarats som graviditetsdiabetiker. Det ar en form av typ 2 diabetes som uppkommer hos ungefar en av fem gravida kvinnor. Man kan ha okad risk for att fa det om man har diabetes i familjen, overvikt och har BMI over 30, ar over 25 ar och om man fott storre barn tidigare (over 4.5-5 kilo). Det enda som stammer pa mig ar att jag ar over 25 ar men inget av det andra som vikt och arftlighet. Och 50 % av alla kvinnor som drabbas har inte heller nagra riskfaktorer, sa de sager att jag bara har otur, min kropp orkar inte producera tillrackligt med insulin for oss bada nu nar hon ar sa stor och det beror aven pa moderkakan.

Vad hander da nar man far diagnosen graviditetsdiabetes? Jo, man kan enkelt kontrollera sa man inte far for hogt blodsocker med hjalp av att dra ner pa socker och snabba kolhydrater i sin diet. Om man kan halla diabetesen i schack med diet sa behovs inget insulin i form av tabletter och injektioner.

Och min niva ar sapass lite over gransen, sa att om jag bott i Sverige for bara nagra manader sedan (WHO sankte gransen och i Sverige tillampades detta nyligen) hade jag inte fatt diagnosen graviditetsdiabetes. Sa det ar manga kvinnor som haft varden som jag och inte behandlat detta alls! Foljden blir att bebisen kan bli for stor for en vaginal forlossning och man kan bli igangsatt tidigare eller genomga planerat kejsarsnitt. De kommer att titta pa var lilltjej och ha full koll pa mig och mina varden och hur mycket hon vager, sa att varken hon eller jag hamnar i nagon fara. Skont!

Jag blev ledsen forst, eftersom jag redan ar i en riskgrupp som haft tidigare missfall och gar pa blodtunnande medicin. Meeeen jag har nu insett att det inte gor ont eller ar sa jobbigt. Daremot ar det slut pa sodebrodsdagarna!

Jag ater nyttigt numera och bakar med dinkel och fullkorn och as we speak har jag stallt in mina "GI chokladmousse" som jag gjort idag pa kylning till efterratt. Man kan ata supergott, om man bara ar kreativ och vagar exprimentera lite.

Varje dag mater jag mitt blodsocker tva ganger med att sticka mig i fingret (var jatteradd for det forst, men det ar ingen fara for det gor ju inte ont alls jamfort med sprutorna).

My equipment yo:-

Maskinen.

Nalen som man satter fast i maskinen och sticker med.



Det ar tur man inte jobbar, for det har varit ett himlans tidsodande spring efter jag var pa sjukhuset mellan min GP och apoteket ( de har problem med att hitta ratt nalar och strips for blodet, till maskinen) Sa nu har jag tva olika maskiner att ta med och klarar mig fint tills jag far traffa diabetesteamet pa sjukhuset och utvardera hur det gatt nasta vecka.

Aterigen ar jag sa glad att jag bor i London, pa mitt sjukhus finns ett expert- och specialistteam som ar valdigt framstaende pa graviditetsdiabetes och det kanns tryggt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0