en piggare dag med 8 stycken befruktade agg

8 agg har blivit befruktade, bra utdelning och vi ar nojda sa har langt. Jippi!

Uppdatering senare pa kvallen: man ska nog inte ropa hej om att man ar piggare.. jag mar ganska kasst just nu. Jag hade duschat och glatt mej over att jag madde battre an igar, och antligen skulle jag ivag och traffa mina vanner J och J och sitta inne pa puben och mysa nar Londons forsta sno yr utanfor. Men det gick inte. Jag fick vanda. Jag orkar helt enkelt inte hur mycket jag an vill. Och min vilja ar fasligt stark ska ni veta. Och min optimistiska laggning och positivitet gor sitt till att alltid fa mej att gora allt jag vill, trots hinder. Ibland kan det vara bra och ibland kan det vara galet. Ikvall var det galet, jag ar alldeles for radd om den har chansen till ett barn. Om min kropp vill vila ska den fa vila sa den ar redo for embryona. Jag ar hemma nu och tillbaka pa soffan under tacket. Och jag saknar att inte fa vara med J och J, mina fina vanner, men de forstar och tycker att jag gor ratt.

Jag ar fortfarande svag, mar lite illa och ar allmant svajig. Jag kanner mej svullen i magen och vid aggstockarna, och jag vill verkligen inte reta upp dem mer genom att vara ute och strutta omkring. Nar det galler mej sjalv bara sa gor jag oftast saker andra inte skulle, kanske for att jag ar modig och galen och jag vill sa mycket. Men nu handlar det om ett potentiellt liv som vi skapar, och det ar jag sa radd om och vill ha de basta chanserna for att lyckas. Sa jag backar. Jag ar forsiktig. Jag tar for forsta gangen det sakra fore det osakra.

Och jag gladjer mej over att 8 agg ar befruktade, drar upp tacket och vantar pa att M ska komma hem och mysa med mej, lite pizza och film.

äggplockning - 29 november

Igar var det sa dags for aggplock, och vi skulle som sagt aka taxi direkt till kliniken. M hade bestallt en taxi for vi visste att det skulle bli svart att fa tag i en pa morgonen, for det var namligen tunnelbanestrejk har i London igen. Taxibolaget hade dagen innan bekraftat bokningen och tiden, men det betydde tydligen ingenting for en sisadar 20 minuter innan vi skulle aka ringde de och sa att tyvarr sa har vi ingen bil till er. Vad gor vi da? Panik utbrot eftersom vi inte kan komma forsent det minsta for aggen maste ju plockas vid exakt tidpunkt for att inte forstora vara chanser. Vi kollade alternativa resvagar som skulle ta alldeles for lang tid men beslutade oss for att ga ner till tunnelbanestationen och forsoka aka tunnelbana eftersom var linje var den enda fungerande dagen till ara. Vi skyndade oss till stationen och jag kande aggstockarna som gungade i varje steg, oron i hjartat och halsen var snustorr av att jag fastade och inte kunde dricka vatten ens. Jag ringde kliniken och sa som det var, men att vi skulle skynda oss sa mycket vi kunde.

Val vid tunnelbanestationen ser vi upptagna taxis, men som av ett mirakel lyckas M hejda en taxi som var upptagen men som precis var pa vag att slappa av en kund. Phew, aggen var raddade och vi kom till kliniken i tid. Val dar fick jag prata med olika skoterskor och lakare och fa armband och infart och "laggas in" i ett rum. Och M fick ga ivag och lamna sitt bidrag.
Sedan bar det av med mej in for att sovas ned infor ingreppet. Jag har last att i Sverige ar de flesta vakna och kan se vad som sker pa en skarm, och att de far morfin hela tiden for att bedova smartan. Sa gar det inte till har inte, man ar helt "knocked out". Det sista jag minns ar att embryologisten kom och pratade med mej och att jag la upp benen i gynstolshallare dar i sangen. Sedan gav de mej en syrgasmask och sprutade in somnmedlet i infarten.

Det nasta jag minns ar sedan M som pratar med mej i uppvakningsrummet, jag var sa trott och illamaende som jag brukar vara efter narkos. Svart att halla upp ogonen. Och jag hade jatteont i aggstockarna sa jag skrek och grimaserade tills jag antligen fick nagot "gott" i infarten som tog bort det onda. M sa att forst nar jag vaknade sa jag nagot om "Come dine with me" ett TV-program som nu aven finns i Sverige som "Halv atta hos mig". Jag tyckte ocksa jag var lite spexig och rolig dar i dimman och skamtade om blodtrycksmaskinen som jag var kopplad till som tog bloddtryck automatiskt da och da och spottade ut en pappersremsa..."21 och femtio och har kommer kvittot" eller nagot sadant. Vilken underhallare man kan vara nar man minst anar det, heh.


Vi akte hem nar jag kande mej lite piggare och kunde sta pa benen, de sa att de ringer nasta dag och talar om hur manga agg som blivit befruktade. Oj vad spannande! Val hemma lag jag i soffan med tacket hela dagen och hela kvallen och sov och var vaken i omgangar, kunde inte ata mycket for jag madde sa fruktansvart illa. Pa langa vagar var det har den varsta tiden pa hela IVF-cykeln, det var langesedan jag madde sa daligt. Men det ar ju for en bra sak sa aterigen biter man ihop bast man kan. Men jag tankte pa kvallen nar jag madde sahar daligt och var tvungen att ta bade stolpiller och en ny sorts injektion i magen, att om jag inte far nagra bra agg nu sa maste jag gora om det har och det vill jag verkligen inte.

den har hönan ar redo

Precis som jag sager,  jag kanner mej som en hona faktiskt med alla agg jag bar pa (varje agg ar ungefar 2cm stora) jag ska ju inte varpa men val aggplockas imorrn.. Vi har vantat pa den har veckan! Det ar sa spannande! Hur manga agg ska det fa ut imorgon, hur manga kommer sedan bli befruktade och kommer vi att fa ett eller fler toppembryon?

Jag maste fasta infor morgondagen, men M har bestallt en taxi tills imorrn bitti som tar oss till kliniken nar vi vaknat sa det kanns inte sa jobbigt. Dessutom kan de inte lata mig vanta nar vi val ar dar, eftersom vi har en tidsplan att folja. Jag kommer att vara latt nedsovd, sa jag far aka hem nagra timmar senare men jag maste ha en ledsagare med mej och inte aka kommunalt hem. M kommer att vara med mej hela dagen sa han ar min sjalvklara vardare. Dessutom tror jag inte att det kommer att vara sa farligt, jag ar mest pirrig och vill att de ska fa ut sa manga agg som mojligt. Godnatt!

TACK for alla fina kommentarer, email och andra kommentarer som jag fatt om den har bloggen. Det varmer oerhort mycket och gor bloggen mer levande tycker jag.

Sista Orgalutransprutan och dags for ägglossningssprutan!

Igar var det sista Gonal-f sprutan, i morse tog vi den sista Orgalutran sprutan och....

sen...................... var det dags for Ovitrelle sprutan aka agglossningssprutan! Yikes. Den omtalade sprutan som man ska ta EXAKT 37 timmar innan aggplockningen. Informationen om den ar detta:-

------------------------------------------------------------
Stimulering av ägglossningssignalen
Genom behandlingen kan spontan ägglossning inte ske. Med hjälp av en enstaka injektion som innehåller ett liknande hormon som det kroppen använder för att stimulera ägglossningen kan läkaren bestämma tidpunkt för ägglossning och därmed äggplockning. Det tar nämligen ungefär 38 tim efter ägglossningsinjektionen till dess ägglossningen inträffar och äggplockning sker efter 36-37 timmar då äggen är mogna, befruktningsdugliga och lättast att hämta ut. Oftast använder vi ett preparat som heter Ovitrelle som är en exakt kopia av ett kroppseget hormon. När paret får tidpunkten ordinerad för Ovitrelleinjektionen är det mycket viktigt att passa denna tid inom 15 min. Om tiden inte kan passas riskerar man för tidig eller för sen ägglossning vilket försvårar eller omöjliggör äggplockningen.
------------------------------------------------------------------------

Idag har det varit en skon dag, vi vaknade halv elva av alarmet och fast jag sovit 10 timmar var jag trott som en liten gnu. Sedan har det varit en mysig dag, jag har varit och fikat med Nina och fatt vara lite social. Exakt kl 21.32 tog vi sprutan och aggplockningen ar pa mandag morgon 10.30am. Det maste ju vara ratt?! Man blir helt nojjig av den har sprutan, bara for att man vet att det ar sa viktigt att gora den ratt. Det var helt okej att ta den, lite ont men inget gick fel och inget blod i sikte sa har inte injicerat i blodkarl heller. Skont! Nu kan vi mysa vidare pa denna lordagskvall, vi far hoppas att den har trottisen (som vanligtvis ar en nattsuddare) orkar halla sig vaken en hel film nu.

Sprutdag 14

Idag ar det fredag och jag missar en rolig julfest med finaste vannerna.. Jag vet, man kan ga dit fast man tar det lugnt och inte festar. Men jag kanner att biverkningarna haller mej hemma, jag har ingen ork och dessutom ar jag urdalig pa att ljuga. Jag ar en oppen och kanslig person som "wear my heart on my sleeve". Hur sager man det pa svenska? Nu har jag uppdaterat bloggen och fixat och haft mej sa jag ar alldeles mosig i huvudet.. det ska bli harligt med annu en hemmakvall med M. De sager att man ska leva som vanligt nar man gor IVF, men mitt liv ar valdigt annorlunda utan alla girly drinks och pubbesok maste jag erkanna. Partyprinsessan ar nu en hemmaekorre varje dag, och inte klagar jag alls.. det ar mysigt. Men nar M kommer hem blir det JATTEmysigt.

IVF uppdatering for dagen: sista Gonal-f sprutan ikvall!

Före och efter.

Jag kommer pa mej sjalv med att dela in tiden fore vi bestamde oss for att skaffa barn, och tiden efter slutet av 2008 som ett slags fore och efter livet blev jobbigt. Eller jobbigare iallafall...jag vet verkligen att vi ar fortfarande otroligt lyckligt lottade och vi har ett fantastiskt liv tillsammans. Dessutom hade vi i tiden jag kallar fore, gatt igenom andra saker som ar det varsta som hant oss Men det hor inte hit just nu.

Nar jag tanker pa hur jag och M var da, sa kanns det som om vi var sa oskyldiga och naiva vad det galler att bilda familj. Och allt runt omkring oss i livet som handlade om barn eller namnde det pa olika satt var inget vi tankte pa mer an annat eller reagerade nat speciellt pa. Jag har inte ens varit sarskilt fortjust eller intresserad av barn tidigare, forutom mina systerdottrar och systersoner som ar helt fantastiska (jag ar objektiv saklart). Nu, efter, nar man har varit med om det vi har varit med om ar det standigt saker som paminner en om ens barnlangtan som en serie pa TV eller film, pa radio, ens familj, pa jobbet, ja overallt runt om en sa far folk barn... for att inte tala om Facebook dar det postas hejvilt ultraljuds- och bebisbilder overallt.

I tiden fore, sa reagerade man inte alls pa det... det har bara varit en del av livet liksom.

Och nu tiden efter, sa ar det fruktansvart jobbigt och en plaga oftast.. Jag sag haromdagen pa ett TV-program dar en kvinna som hade en liten bebis sa nagot i stil med "varfor skaffade vi inte barn tidigare, det har ar det basta som hant mig" eller nagot liknande. Precis. Ett uttalande som later helt normalt i de flestas oron. Men mina oron bloder av uttalandet, jag kanner ett knivhugg rakt i hjartat och hur ogonen fylls upp av tarar. Barn ar inte nagot man bara "skaffar"... din lyckligt ovetande naiva bimbo tanker jag. Du kommer inte fa veta hur det kanns att fa kampa for att fa barn... inte langta sa starkt som jag. Jag forstar naturligtvis att alla andra som fatt barn tycker att det ar det basta som hant dem och att de ar lyckligast i varlden for sitt barn. Hur galet och avundsjukt det an later sa vill jag pa nagot satt anda inte byta med henne... for det kanns som att det gick for latt om man kallar det for att skaffa barn. Och jag avundas mej sjalv pa nagot satt for den lycka jag kommer att kanna nar vi far var bebis. Det ar som folk som berattar om hur de nastan dott men blivit friska igen, hur man far ny uppskattning infor livet.. hur man kan smaka pa varje intryck och ta in varlden och leva i nuet pa ett helt nytt satt. Det ar den kanslan jag har hur förmäten den än låter, att jag kommer att fa kanna nagot som ar fa förunnat av att ga klart en graviditet...av att foda barn, av att bli mamma.

Sprutdag 12, scan - 24 november

I onsdags var det dags for en scan igen, for att se om aggen vaxt sig tillrackligt stora for aggplock pa fredag eller om vi far vanta tills mandag.. vi borjar nu fa rutin pa resan till kliniken och sedan att snallt lagga upp sej i gynstolen for VUL (vaginalt ultraljud) dar Dr Lower puffar pa aggstockarna sa han kan mata och rakna folliklarna. Min aggstockar ar alltid lite bokigt att fa en bra bild av, och ibland maste han trycka pa magen for att hitta den ena. Detta i sin tur gor att jag klammer hart hart i M:s hand for att inte skrika av smarta. Manga kvinnor som gar igenom IVF har antagligen inte med sig sin partner pa varendaste scan, och jag ar SA tacksam att M alltid foljer med mej och haller min hand. Det gor det hela 1000 ganger lattare.

Nu fanns det 13 aggblasor, och de har vuxit som de ska for att jag ar pa ratt dos Gonal-f antligen! De ar ganska stora, men inte tillrackligt for aggplock pa fredag sa vi far en tid pa mandag morgon. Vi koper mer injektioner och far instruktioner dag for dag fram till mandag. Vet ni att jag nastan skrev " vi koper mer droger och far instruktioner fram till mandag"..haha, sa gar det nar man har bott i England tillrackligt lange. Fertility drugs blir juh lockande att oversatta till droger om man inte tanker efter ett par ganger till. Jag fick tanka ett tag pa det for att vara arlig...annu en anledning till att blogga pa svenska ar att ova sig att skriva pa svenska sa man inte blir en sadan dar pinsam person som glommer sitt modersmal orovackande snabbt och bryter pa svenska. Fast det ar mycket mycket svarare and vad jag trott, det dar att inte prata for mycket svengelska.

Jippi for detta iallafall! Det kanns spannande att det ar fardigscannat och att allt det viktiga ska handa nasta vecka.

Har ar en bild som illustrerar vad som ska handa pa mandag:-



Sprutdag 10, scan och blodprov - 22 november

Eftersom jag inte svarat lika bra som de trodde pa den forsta dosen hormoner, sa hoppades vi nu att folliklarna (aggblasorna) skulle ha vaxt mycket mer an sist. Han raknade till hela 11 stycken och visst hade de vaxt, men inte tillrackligt for ev aggplock pa fredagen. De tog blodprov igen for att kolla min ostrogenniva sa jag inte blir overstimulerad, och beslot sedan att hoja dosen till 300 iu Gonal-f. Dubbelt upp mot vad jag startade med! Sa det var bara att rakna hur manga fler sprutor jag behover, och snallt betala annu mer. 100 iu Gonal-f kostar £55 ungefar sa det blir ju en heeel del stalars att punga ut med. Men vad gor man inte...

Jag borjar bli ganska seg nu...biverkningarna jag har ar att jag blir JATTETROTT, energilos och har standigt ont i huvudet och mar illa till och fran. Dessutom kanner man aggstockarna nar man ror sej..och tacka f-n for det, aggstockarna ar vanligtvis som en valnot och slapper ett agg per cykel. Men denna honan J har aggstockar som vaxer sej stora som apelsiner med en klunga agg i varje!  Glad ar man ju for aggen sa det kanns samtidigt valdigt bra det har.

Sprutdag 9, introducera Orgalutran - 21 november



Att soka information pa internet ar det basta och varsta som finns nar man ska forbereda sig for nagonting. Denna "Orgalutran injektion"-sokning gav svar som man inte ville ha - det har ar sprutan "from hell", den ar trubbig, det gor ont och jag hittade till och med folk som gatt ihop och gjort namninsamlingar och skrivit och klagat till tillverkaren for att fa en forandring. Dessutom ska man kasta sprutan om man traffar ett blodkarl och absolut inte spruta in dar, urk.. Skoterskan pa kliniken har inte sagt nagot om detta, och vi koper sprutor nagra dagar i taget nu fram till aggplock sa det finns inga utrymmen for att ta en ny spruta. Sa den gubben gar inte.

Jamen jattekul! Jippi, och sa kom sondag morgon da aven jag skulle ta den har sprutan... hela lordagsnatten dromde jag om sprutan och sov oroligt. An en gang lyckades jag lugna mej sjalv och jag och M forberedde allt, och intog sprutpositionen dar M ger mej sprutan och jag star och tittar pa TV. Och det gick jattebra! Inte ont alls av den omtalade trubbiga nalen, daremot gor det ont nar vatskan sprutar in och man blir ratt rod och sedan svider det ett tag. Jag tror det ar battre helt enkelt att ha en partner som ger en sprutan, snabbt och tveklost sa det inte blir sa plagsamt. M kan numera tillagga injektionsexpert pa sitt CV tycker jag.

Gonal-f 225 iu ar jag valdigt van med nu, det gor dock ont ibland.. det beror pa hur man traffar antar jag. Men det ar ingen smarta att tala om, mer obehagligt i sa fall. Sedan dosen hojdes blir det nu 3 sprutor om dagen sa det ar bara att gilla laget.

Sprutdag 6, scan och blodprov - 18 november

Nu har M injicerat mej varje kvall i 6 dagar, och da ar det dags for besok pa kliniken for att scanna och se om det har borjat utvecklas nagra aggblasor.. De tar ocksa ett blodprov pa mej for att kolla ostrogen och avgora om de ska hoja dosen pa Gonal-f injektionerna eller inte. Vi var lite pirriga nar vi kom dit, men allt gick fint.. han raknade till 8 sma aggblasor i hogra aggstocken. Daremot var jag inte sa lattstimulerad som de trott och de beslot att hoja dosen till 225 iu pa Gonal-f sprutorna och att jag ska borja ta Orgalutran injektionerna pa sondag morgon. Spannande! Jag har last om "den hemska" Orgalutran, att sprutorna ar trubbiga, gor ont och ger biverkningar.

Nu ar jag valdigt djupt inne i IVF-bubblan och ar lagom insnoad pa vad Gonal-f och Orgalutran ar, sa har kommer lite information for er som inte ar inne i bubblan med mej och M, tadaaa:-

 

Vad GONAL-f är och vad GONAL-f används för
GONAL-f innehåller ett läkemedel som kallas follitropin alfa. Follitropin alfa är en typ av ”follikelstimulerande hormon” (FSH), som tillhör hormonfamiljen ”gonadotropiner”.Gonadotropiner är involverade i fortplantning och fertilitet.
Hos vuxna kvinnor används GONAL-f för att hjälpa till att utveckla flera folliklar (varje innehåller ett ägg) hos kvinnor som genomgår assisterad befruktning (åtgärder som kan hjälpa dig att bli gravid) såsom ”in vitro-fertilisering”, ”gametöverföring till äggledare” eller ”zygotöverföring till äggledare”.
VAD ORGALUTRAN ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR
Orgalutran tillhör en grupp läkemedel som kallas ”anti-gonadotropinfrisättande hormoner” som motverkar effekten av naturligt gonadotropinfrisättande hormon (GnRH). GnRH kontrollerar frisättningen av gonadotropiner (luteiniseringshormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH)). Gonadotropiner spelar en viktig roll för den mänskliga fertiliteten och reproduktionen. Hos kvinnor behövs FSH för tillväxt och mognad av folliklar i äggstockarna. Folliklar är små runda blåsor som innehåller äggceller. LH behövs för att de mogna äggcellerna ska lossna från folliklarna och äggstockarna (dvs. ägglossning). Orgalutran motverkar effekten av GnRH, som resulterar i en minskning av frisättningen av framför allt LH.
Orgalutran anvands för kvinnor som genomgår assisterad befruktning, inklusive in vitro fertilisering (IVF) och andra metoder, kan i enstaka fall för tidig ägglossning ske, vilket medför en betydligt minskad chans att bli gravid. Orgalutran används för att förebygga för tidiga LH stegringar som kan orsaka en sådan för tidig ägglossning.

 

 

Vad GONAL-f är och vad GONAL-f används för


GONAL-f innehåller ett läkemedel som kallas follitropin alfa. Follitropin alfa är en typ av ”follikelstimulerande hormon” (FSH), som tillhör hormonfamiljen ”gonadotropiner”.Gonadotropiner är involverade i fortplantning och fertilitet.


Hos vuxna kvinnor används GONAL-f för att hjälpa till att utveckla flera folliklar (varje innehåller ett ägg) hos kvinnor som genomgår assisterad befruktning (åtgärder som kan hjälpa dig att bli gravid) såsom ”in vitro-fertilisering”, ”gametöverföring till äggledare” eller ”zygotöverföring till äggledare”.


VAD ORGALUTRAN ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR


Orgalutran tillhör en grupp läkemedel som kallas ”anti-gonadotropinfrisättande hormoner” som motverkar effekten av naturligt gonadotropinfrisättande hormon (GnRH). GnRH kontrollerar frisättningen av gonadotropiner (luteiniseringshormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH)). Gonadotropiner spelar en viktig roll för den mänskliga fertiliteten och reproduktionen. Hos kvinnor behövs FSH för tillväxt och mognad av folliklar i äggstockarna. Folliklar är små runda blåsor som innehåller äggceller. LH behövs för att de mogna äggcellerna ska lossna från folliklarna och äggstockarna (dvs. ägglossning). Orgalutran motverkar effekten av GnRH, som resulterar i en minskning av frisättningen av framför allt LH.


Orgalutran anvands för kvinnor som genomgår assisterad befruktning, inklusive in vitro fertilisering (IVF) och andra metoder, kan i enstaka fall för tidig ägglossning ske, vilket medför en betydligt minskad chans att bli gravid. Orgalutran används för att förebygga för tidiga LH stegringar som kan orsaka en sådan för tidig ägglossning.


 

 

 

 


forsta injektionen - lordag 13 november

Injektionerna ska man ta pa kvallarna, jag tar till att borja med Gonal-f 150 iu. Hela lordagen var en mysdag hemma; laga mat och titta pa film och bara vara hemma och gosa. Jag skrev "bara", fast det ar det basta vi vet. For de som kanner mej kommer det ibland som en overraskning att jag gillar bast att vara hemma och mysa (med min M - inte sjalv) for det ar ingen underdrift att saga att jag har valdigt mycket kompisar och ar en extremt social och utatriktad partyprinsessa.

Vi hade tidigare bestamt att vi ska kora injektionen klockan 9 pa kvallarna, man ska ta den samma tid varje kvall namligen. Jag blev sa himla pirrig och nervos timmarna innan sa redan halv 9 borjade vi forbereda alla paket, nalar etc. Vi satt ett tag och fumlade med instruktionerna och gick igenom vad skoterskan sagt och visat oss. Vi hade inte bestamt om det var lattast att jag tar den pa mej sjalv eller om M ska gora det pa mej.. De flesta ivf -bloggar jag last, dar gor de pa sej sjalva. Men eftersom man ska kora in den beslutsamt och inte bli darrig och tveksam mitt i (har da hort att det kan bli blamarken och gora ondare), sa foredrar jag att M gor det pa mej. Det kanns ocksa tryggt psykologiskt att VI gor det har tillsammans. VI gor IVF.

Lat mej klargora att jag ar inte nalradd, sprutradd eller sa... Da skulle jag ha haft det jobbigt eftersom jag kan langt ifran rakna hur manga de har stuckit mej de senaste 2 aren. Dessutom har jag legat pa sjukhus och fatt narkos 4 ganger under dessa ar ocksa. Jag ar inte heller radd for smarta, jag piercade bade tungan och naveln utan bedovning och det gick finfint. Dessutom har jag tva tatueringar ocksa. Okej, nu vet ni lite om min smärtgrans och kanske inte domer mej som en total grinolle..hehe.

Iallafall, jag fick riktig panik ett tag och bara stod och grat sa jag skakade medans M forsokte tala vett med mej att vi gora det har for en bra sak och vi maste fa det overstokat nu sa det inte blir en grej av det. Tillslut stalsatte jag mej och M injicerade mej i magen medan jag stod framfor honom och tittade pa X factor pa TV. Det gick jattebra, men lite ont gor det allt nar vatskan sprutas in. Efter injektionen blev jag snurrig och svimfardig men glad som en tok! Vad forvanad ibland att man reagerar pa sadant man sjalv sett pa som en baggis. Tur att man har sa mycket psykologikunskaper att man kan styra upp sej sjalv iallafall sa saker blir gjorda. Och att man har en sadan lugn och fin pojkvan som kan handskas med en sadana ganger. Vi hade sedan en underbar kvall maste jag saga.

forsta injektionsdagen - check!

nedräkningen är slut... 12 november

Idag fick jag mens, vilket betyder att nu borjar vi med injektionerna imorgon! Nu kor vi :)

Efter veckor av fragor, fakta, information, blodprov, läkarsamtal och scans sa ar vi framme vid handling..  Jippi!

Och efter de senaste två årens bergochdalbana, mängder av sjukhusbesök och en allmän bebislängtansdimma i huvudet som ständig följeslagare... så känns det har mest kul och spännande! Aven om vi hort att det kan vara fysiskt och psykiskt jobbigt pa olika satt, sa ser vi positivt pa denna resa vi ska gora tillsammans.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Allman information om IVF - hur gar en cykel till?

Inledning
Inledning
Vid provrörsbefruktning låter man spermien befrukta ägget utanför kroppen. Den vetenskapliga benämningen är in-vitro-fertilisering, därav förkortningen IVF (in vitro = i glas och fertilisering = befruktning).
Metoden används vid alla former av infertilitet; kvinnlig, manlig och oförklarad ofruktsamhet. Vid IVF stimuleras kvinnan först med hormoner för att flera ägg ska mogna. Äggen tas ut från kvinnans äggstockar genom att läkaren under ledning av ultraljud för in en tunn nål i äggstocken via slidan. Mannens spermaprov prepareras. Rörliga spermier och ägg förs samman i en odlingsskål så att befruktning kan ske. Efter 2-5 dagar återförs ett eller två befruktade ägg till livmodern. Behandlingen sker i följande steg:
Hormonstimulering
För att öka chansen att lyckas med IVF-behandlingen brukar man behandla kvinnan med kroppsegna hormoner som gör att äggstockarna producerar flera ägg. Dessa hormoner får kvinnan ge sig själv i form av injektioner med en s k injektionspenna. Hormonet som används är en exakt kopia av det kroppsegna hormonet som stimulerar äggstockarna. Denna fas av behandlingen tar ca 2 veckor. Under den tiden måste kvinnan komma till kliniken eller sin distansläkare ungefär två gånger för ultraljudsundersökning. Läkaren följer då utvecklingen av äggblåsorna på äggstockarna så att  ett lagom antal ägg växer till. Man bestämmer också med hjälp av ultraljud den lämpliga dagen för äggplockning, d v s när äggen är mogna att befruktas. De flesta kvinnor upplever en viss känsla av svullenhet i magen mot slutet av stimuleringen.
När en kvinna genomgår hormonstimulering första gången väljs en dos ut efter vissa kriterier. Det är viktigt att komma ihåg att vilken dos man än väljer kan man inte få flera ägg att växa än som finns tillgängliga i äggstockarna. Dosen blir därför individuell för varje kvinna. En högre dos än lämpligt gör inte att äggen växer fortare eller får bättre kvalitet utan det är viktiga är att hitta den lägsta möjliga dosen att få lagom många ägg att växa. Behandlingen påverkar inte heller kvinnans ålder för menopaus. Det lilla antal ägg som används vid en IVF-behandling påverkar inte kvinnans totala ”äggreserv”.
Väljs för hög dos riskerar kvinnan att drabbas av överstimulering.
Äggstocksreserv
För att kunna välja rätt dos hormon för varje enskild kvinna gör vi på Fertilitetscntrum ofta en utredning av ovarialreserven. På så sätt kan läkaren få en uppfattning om vilket svar man kan få från en enskild patients äggstockar vid stimulering och det är lättare att dosera medicinen rätt. -Har hade jag reserv som en 20-aring! Full pott!
Nedreglering.
När kvinnans äggstockar stimuleras att producera ägg finns risk att ägglossningen sker spontant. För att hindra detta, så att äggen kan uthämtas för provrörsbefruktning, behandlas kvinnan med s k nedreglering.
Detta kan ske på två olika sätt, det vanligaste är nässpray som tas ungefär två veckors tid innan injektionsbehandlingen påbörjas. Denna behandling är väl beprövad men kan för vissa kvinnor ge besvär med svettningar, sömnsvårigheter och humörsvängningar under några dagar. De här effekterna är inte på något sätt farliga, utan en helt naturlig effekt av nedregleringen, men kan vara besvärande. Den andra metoden att nedreglera är i injektionsform efter några dagars stimulering med äggmognadshormon. Denna behandling brukar inte ge sidoeffekter. -Jag slipper spraya innan med den hemska nassprayen, de ger mej den andra metoden dar jag injicerar mej sjalv med annan spruta.
Stimulering av ägglossningssignalen
Genom behandlingen kan spontan ägglossning inte ske. Med hjälp av en enstaka injektion som innehåller ett liknande hormon som det kroppen använder för att stimulera ägglossningen kan läkaren bestämma tidpunkt för ägglossning och därmed äggplockning. Det tar nämligen ungefär 38 tim efter ägglossningsinjektionen till dess ägglossningen inträffar och äggplockning sker efter 36-37 timmar då äggen är mogna, befruktningsdugliga och lättast att hämta ut. Oftast använder vi ett preparat som heter Ovitrelle som är en exakt kopia av ett kroppseget hormon. När paret får tidpunkten ordinerad för Ovitrelleinjektionen är det mycket viktigt att passa denna tid inom 15 min. Om tiden inte kan passas riskerar man för tidig eller för sen ägglossning vilket försvårar eller omöjliggör äggplockningen. - Jag ska ta nagot som heter Orgalutron - pirrigt att man maste ta den EXAKT ratt tidpunkt!
Äggplockning
När äggblåsorna har mognat efter knappt två veckors injektionsbehandling hämtas de ut från äggstockarna. Detta sker som ett ingrepp från slidan under ultraljudsledning. I lokalbedövning punkteras äggblåsorna med en tunn nål. Ingreppet tar ca 15 min och går lätt för de allra flesta. Ungefär 1 av 20 kvinnor kan uppleva smärta, men ytterligare smärtlindring finns då att få omedelbart.
Efter äggplockningen fylls ofta äggblåsorna återigen med vätska och kvinnan kan känna att buksvullnaden återkommer som en ömhet i magen under 1-2 dygn efter äggplockningen. Man kan också ha en liten blödning från slidan efter äggplockningen. Denna upphör spontant och är inte farlig.
Äggpreparation
När läkaren suger ut vätskan i äggblåsorna under äggplockningen följer ägget oftast med och en embryolog söker omedelbart i mikroskop efter äggen för att omhänderta dem. De överförs så snart som möjligt till odlingsskåp där de får vila inför befruktningen.
Spermier
Samma dag som kvinnan får lämna ägg ska mannen lämna spermier.
När spermaprovet kommer till labbet analyseras det och omhändertas av våra embryologer. Man aktiverar spermierna så att de blir befruktningsdugliga och endast dessa spermier kommer ifråga för behandlingen.
Befruktning
Ägg och spermier omhändertas på labbet och några timmar senare sker befruktning. Om spermaprovet är helt normalt tillsätts spermier till varje ägg och får tränga in i ägget av egen kraft. Om spermierna har nedsatt simförmåga eller finns i lågt antal görs s k mikroinjektion (ICSI) då en enskild spermie injiceras i varje ägg  med hjälp av mikropipett.  Spermierna utväljs på basen av normalt utseende, storlek och rörlighet.
På morgonen efter befruktning kontrollerar man i mikroskåp att äggen har blivit befruktade. Man kan inte räkna med att alla ägg ska bli normalt befruktade oavsett vilken fertiliseringsmetod som används.
Ett ägg som är normalt befruktat uppvisar två kärnor – den ena innehåller anlag från ägget och den andra anlag från spermierna. Lite senare sammansmälter kärnorna och celldelningen kan börja. Ett ägg som delat sig kallas embryo. Hur de tidiga celldelningarna sker har stor betydelse för bedömning av möjligheten för fortsatt utveckling och graviditet. - Har blir det troligen ICSI da rorligheten var for lag vid forra testet for M
Delning
Efter två dygn har ett embryo optimalt 4 celler och efter 3 dygn 8 celler. När ett embryo odlas till dag 5 eller 6 kan det i gynnsamma fall utvecklas till en s k blastocyst med fler än 100 celler.
Vi kan inte alltid med säkerhet skilja på ett embryo med god prognos till graviditet och ett embryo med dålig prognos till graviditet bara genom att titta på det. Finns det ett stort antal embryon två dagar efter befruktning kan det därför vara svårt att välja ut det allra bästa embryot för återföring. I det läget väljer läkaren i samråd med paret att långtidsodla embryona för att kunna öka chanserna att välja rätt embryo, då flera av de embryon som inte kan ge upphov till graviditet avstannat i tillväxt under odlingen. Det är förklaringen till att s k blastocyster har en högre implantationschans än sina motsvarande ”syskon” på dag två-tre. Vi erbjuder blastocystodling till alla patienter där det är möjligt. - Pa var klinik har de sagt att de ska forsoka med blastocyst och i sa fall bara satta in en sadan.
Frysförvaring
Ofta befruktas och utvecklas flera ägg av god kvalitet. Eftersom man i normalfallet bara återför ett embryo åt gången är det värdefullt att kunna frysa ner övertaliga embryon. Dessa används om det färska embryot inte implanteras eller om man vill försöka få fler barn.
Vid traditionell nedfrysning läggs embryona i näringslösning med ”frostskyddsmedel” så att de inte sprängs genom isbildning. Embryona kyls sedan långsamt ner till -196° C och kan sedan hållas nedfrysta i flera år. Detta är den traditionella metoden för frysning av embryon (långsam frysning) och är mest lämpad för 4-cellsstadiet.
På senare tid har man utvecklat metoder (vitrifiering) som ger goda resultat även med blastocyster.
Vid vitrifiering sker nedfrysningen ultrasnabbt vilket minimerar risken för iskristallbildning. En liten droppe av ”frostskyddsmedel” som innehåller embryot läggs i en mikroskopisk ögla och hålls på plats av ytspänningen och fryses sedan ultrasnabbt. Denna metod har använts sedan flera år inom veterinär- och inom humanmedicin.
Embryo transfer – äggöverföring
Äggåterföring går i normalfallet snabbt och helt smärtfritt. Känslan påminner om att lämna cellprov vilket de flesta kvinnor gjort. En hållare placeras i slidan så att man kan se mynningen till livmodern och man överför sedan embryot i en mjuk kateter genom livmoderöppningen upp i livmoderhålan. Överföringen tar endast några minuter.
I samband med äggåterförandet får paret själva identifiera sin skål och också se det embryo/embryon som ska överföras.
Många människor tror att livmodern är som på bilder i skolböcker där livmoderhålan ser ut som en öppen hålighet där man lägger in embryon som ligger och ”skramlar” innan de fäster. I verkliga livet består livmoderhålan av två skikt som ligger tätt tillsammans utan någon hålighet. Dessa skikt består av luddig vävnad som närmast påminner om tjock sammet och embryot som placeras där är stort som ett dammkorn. Ett embryo trillar därför inte ut när man reser på sig eller rör sig!
Efter äggåterföringen
Efter att embryot återförts till livmodern lämnar paret kliniken för några veckors tid. Det är en pressande period då det enda man kan göra är att vänta och hoppas. Graviditetstest görs normalt drygt 2 veckor efter äggplockning och först då vet paret om en graviditet har inträffat eller ej.Inledning
Vid provrörsbefruktning låter man spermien befrukta ägget utanför kroppen. Den vetenskapliga benämningen är in-vitro-fertilisering, därav förkortningen IVF (in vitro = i glas och fertilisering = befruktning).
Metoden används vid alla former av infertilitet; kvinnlig, manlig och oförklarad ofruktsamhet. Vid IVF stimuleras kvinnan först med hormoner för att flera ägg ska mogna. Äggen tas ut från kvinnans äggstockar genom att läkaren under ledning av ultraljud för in en tunn nål i äggstocken via slidan. Mannens spermaprov prepareras. Rörliga spermier och ägg förs samman i en odlingsskål så att befruktning kan ske. Efter 2-5 dagar återförs ett eller två befruktade ägg till livmodern. Behandlingen sker i följande steg:

Hormonstimulering
För att öka chansen att lyckas med IVF-behandlingen brukar man behandla kvinnan med kroppsegna hormoner som gör att äggstockarna producerar flera ägg. Dessa hormoner får kvinnan ge sig själv i form av injektioner med en s k injektionspenna. Hormonet som används är en exakt kopia av det kroppsegna hormonet som stimulerar äggstockarna. Denna fas av behandlingen tar ca 2 veckor. Under den tiden måste kvinnan komma till kliniken eller sin distansläkare ungefär två gånger för ultraljudsundersökning. Läkaren följer då utvecklingen av äggblåsorna på äggstockarna så att  ett lagom antal ägg växer till. Man bestämmer också med hjälp av ultraljud den lämpliga dagen för äggplockning, d v s när äggen är mogna att befruktas. De flesta kvinnor upplever en viss känsla av svullenhet i magen mot slutet av stimuleringen. När en kvinna genomgår hormonstimulering första gången väljs en dos ut efter vissa kriterier. Det är viktigt att komma ihåg att vilken dos man än väljer kan man inte få flera ägg att växa än som finns tillgängliga i äggstockarna. Dosen blir därför individuell för varje kvinna. En högre dos än lämpligt gör inte att äggen växer fortare eller får bättre kvalitet utan det är viktiga är att hitta den lägsta möjliga dosen att få lagom många ägg att växa. Behandlingen påverkar inte heller kvinnans ålder för menopaus. Det lilla antal ägg som används vid en IVF-behandling påverkar inte kvinnans totala ”äggreserv”.
Väljs för hög dos riskerar kvinnan att drabbas av överstimulering.

Äggstocksreserv
För att kunna välja rätt dos hormon för varje enskild kvinna gör vi på Fertilitetscntrum ofta en utredning av ovarialreserven. På så sätt kan läkaren få en uppfattning om vilket svar man kan få från en enskild patients äggstockar vid stimulering och det är lättare att dosera medicinen rätt.

Nedreglering
När kvinnans äggstockar stimuleras att producera ägg finns risk att ägglossningen sker spontant. För att hindra detta, så att äggen kan uthämtas för provrörsbefruktning, behandlas kvinnan med s k nedreglering.
Detta kan ske på två olika sätt, det vanligaste är nässpray som tas ungefär två veckors tid innan injektionsbehandlingen påbörjas. Denna behandling är väl beprövad men kan för vissa kvinnor ge besvär med svettningar, sömnsvårigheter och humörsvängningar under några dagar. De här effekterna är inte på något sätt farliga, utan en helt naturlig effekt av nedregleringen, men kan vara besvärande. Den andra metoden att nedreglera är i injektionsform efter några dagars stimulering med äggmognadshormon. Denna behandling brukar inte ge sidoeffekter.

Stimulering av ägglossningssignalen
Genom behandlingen kan spontan ägglossning inte ske. Med hjälp av en enstaka injektion som innehåller ett liknande hormon som det kroppen använder för att stimulera ägglossningen kan läkaren bestämma tidpunkt för ägglossning och därmed äggplockning. Det tar nämligen ungefär 38 tim efter ägglossningsinjektionen till dess ägglossningen inträffar och äggplockning sker efter 36-37 timmar då äggen är mogna, befruktningsdugliga och lättast att hämta ut. Oftast använder vi ett preparat som heter Ovitrelle som är en exakt kopia av ett kroppseget hormon. När paret får tidpunkten ordinerad för Ovitrelleinjektionen är det mycket viktigt att passa denna tid inom 15 min. Om tiden inte kan passas riskerar man för tidig eller för sen ägglossning vilket försvårar eller omöjliggör äggplockningen.

Äggplockning
När äggblåsorna har mognat efter knappt två veckors injektionsbehandling hämtas de ut från äggstockarna. Detta sker som ett ingrepp från slidan under ultraljudsledning. I lokalbedövning punkteras äggblåsorna med en tunn nål. Ingreppet tar ca 15 min och går lätt för de allra flesta. Ungefär 1 av 20 kvinnor kan uppleva smärta, men ytterligare smärtlindring finns då att få omedelbart. Efter äggplockningen fylls ofta äggblåsorna återigen med vätska och kvinnan kan känna att buksvullnaden återkommer som en ömhet i magen under 1-2 dygn efter äggplockningen. Man kan också ha en liten blödning från slidan efter äggplockningen. Denna upphör spontant och är inte farlig.

Äggpreparation
När läkaren suger ut vätskan i äggblåsorna under äggplockningen följer ägget oftast med och en embryolog söker omedelbart i mikroskop efter äggen för att omhänderta dem. De överförs så snart som möjligt till odlingsskåp där de får vila inför befruktningen.

Spermier
Samma dag som kvinnan får lämna ägg ska mannen lämna spermier. När spermaprovet kommer till labbet analyseras det och omhändertas av våra embryologer. Man aktiverar spermierna så att de blir befruktningsdugliga och endast dessa spermier kommer ifråga för behandlingen.

Befruktning
Ägg och spermier omhändertas på labbet och några timmar senare sker befruktning. Om spermaprovet är helt normalt tillsätts spermier till varje ägg och får tränga in i ägget av egen kraft. Om spermierna har nedsatt simförmåga eller finns i lågt antal görs s k mikroinjektion (ICSI) då en enskild spermie injiceras i varje ägg  med hjälp av mikropipett.  Spermierna utväljs på basen av normalt utseende, storlek och rörlighet. På morgonen efter befruktning kontrollerar man i mikroskåp att äggen har blivit befruktade. Man kan inte räkna med att alla ägg ska bli normalt befruktade oavsett vilken fertiliseringsmetod som används. Ett ägg som är normalt befruktat uppvisar två kärnor – den ena innehåller anlag från ägget och den andra anlag från spermierna. Lite senare sammansmälter kärnorna och celldelningen kan börja. Ett ägg som delat sig kallas embryo. Hur de tidiga celldelningarna sker har stor betydelse för bedömning av möjligheten för fortsatt utveckling och graviditet.

Delning
Efter två dygn har ett embryo optimalt 4 celler och efter 3 dygn 8 celler. När ett embryo odlas till dag 5 eller 6 kan det i gynnsamma fall utvecklas till en s k blastocyst med fler än 100 celler. Vi kan inte alltid med säkerhet skilja på ett embryo med god prognos till graviditet och ett embryo med dålig prognos till graviditet bara genom att titta på det. Finns det ett stort antal embryon två dagar efter befruktning kan det därför vara svårt att välja ut det allra bästa embryot för återföring. I det läget väljer läkaren i samråd med paret att långtidsodla embryona för att kunna öka chanserna att välja rätt embryo, då flera av de embryon som inte kan ge upphov till graviditet avstannat i tillväxt under odlingen. Det är förklaringen till att s k blastocyster har en högre implantationschans än sina motsvarande ”syskon” på dag två-tre. Vi erbjuder blastocystodling till alla patienter där det är möjligt.

Frysförvaring
Ofta befruktas och utvecklas flera ägg av god kvalitet. Eftersom man i normalfallet bara återför ett embryo åt gången är det värdefullt att kunna frysa ner övertaliga embryon. Dessa används om det färska embryot inte implanteras eller om man vill försöka få fler barn. Vid traditionell nedfrysning läggs embryona i näringslösning med ”frostskyddsmedel” så att de inte sprängs genom isbildning. Embryona kyls sedan långsamt ner till -196° C och kan sedan hållas nedfrysta i flera år. Detta är den traditionella metoden för frysning av embryon (långsam frysning) och är mest lämpad för 4-cellsstadiet. På senare tid har man utvecklat metoder (vitrifiering) som ger goda resultat även med blastocyster. Vid vitrifiering sker nedfrysningen ultrasnabbt vilket minimerar risken för iskristallbildning. En liten droppe av ”frostskyddsmedel” som innehåller embryot läggs i en mikroskopisk ögla och hålls på plats av ytspänningen och fryses sedan ultrasnabbt. Denna metod har använts sedan flera år inom veterinär- och inom humanmedicin.

Embryo transfer – äggöverföring
Äggåterföring går i normalfallet snabbt och helt smärtfritt. Känslan påminner om att lämna cellprov vilket de flesta kvinnor gjort. En hållare placeras i slidan så att man kan se mynningen till livmodern och man överför sedan embryot i en mjuk kateter genom livmoderöppningen upp i livmoderhålan. Överföringen tar endast några minuter. I samband med äggåterförandet får paret själva identifiera sin skål och också se det embryo/embryon som ska överföras. Många människor tror att livmodern är som på bilder i skolböcker där livmoderhålan ser ut som en öppen hålighet där man lägger in embryon som ligger och ”skramlar” innan de fäster. I verkliga livet består livmoderhålan av två skikt som ligger tätt tillsammans utan någon hålighet. Dessa skikt består av luddig vävnad som närmast påminner om tjock sammet och embryot som placeras där är stort som ett dammkorn. Ett embryo trillar därför inte ut när man reser på sig eller rör sig!

Efter äggåterföringen
Efter att embryot återförts till livmodern lämnar paret kliniken för några veckors tid. Det är en pressande period då det enda man kan göra är att vänta och hoppas. Graviditetstest görs normalt drygt 2 veckor efter äggplockning och först då vet paret om en graviditet har inträffat eller ej.

RSS 2.0