vita bonor, korv, panna cotta och torkad mango!

Idag har jag atit min favoritratt som gravid, jag ater det nar jag ar sjalv for M tycker inte det later sa gott. "Det ar ju inte ens en matratt!" sager han nar jag foreslagit att vi ska ata detta. Det jag varit sugen pa alla graviditeter och aven denna ar: vita bonor i tomatsas med stekt korv till. Mums! (haha, jag vet att det inte later sa gott) Jag som kan laga jatteavancerad mat och jattegott och proffsigt ("jag skryyyyt int', jag bara sag' som det ar!" som vi norrlanningar sager), valjer alltsa ibland att ata nagot sa simpelt och slaffsigt som korv och bonor och jag alskar det. Ni slipper bild pa denna kulinariska skapelse...

Eftersom jag fortarande alskar efterratter gjorde jag panna cotta igar. Vanilj panna cotta pa akta vaniljstang med farska hallon, och det var riiiiiktigt gott det! Och M tyckte ocksa det var supergott med efterratt efter kvallsmaten igar. Och detta kan ni fa se lite bilder ifran, sa det blir lite mer bilder i bloggen:

1. Ingredienser                2. Pannacottan i formen   3. Med farska hallon pa! (lite mork bild bara)

Jag har aven borjat ata torkad mango, vilket min barnmorska rekommenderar. Lycka ar att det ar jattegott, den enda torkade frukten jag tycker om. Annan torkad frukt avskyr jag, russin ar det varsta jag vet och far spykanslor bara jag tanker pa att ata dem. Torkad mango innehaller mycket jarn som ar jattenyttigt for bebisen och mej och hjalper samtidigt att halla igang magen. (man far ju lite trog mage som gravid).

Tank nu nar jag skrev "som gravid" sa insag jag lyckan igen. Jag ar gravid! Ibland slar det mig sa som det gor nu, och jag blir alldeles varm i kroppen och lycklig fran tarna anda ut i oronen. Lilla jag ar i fjortonde veckan med en alldeles alskad och superfin liten bebis i magen.

the belly book

Idag har jag antligen fatt "The Belly Book" som jag har bestallt for ett par veckor sedan. I den ska man skriva upp allt fran "cravings" till att klistra in ultraljudsbilder och magbilder vecka for vecka fran borjan till fodelse. Den ar jattesot och rolig, sa nu ser jag fram emot att pyssla lite da och da!
Sa har ser den ut:


Och bilder och journaler etc. Maste skriva ut mina magbilder sa jag kan satta in dem (har dem bara digitalt):


Jag tror att den kommer att bli jattefin!

happy day!

Vi ar glada idag. Jatteglada. Vi har varit pa ultraljud imorse och sett var lilla alskling, som sprattlade med benen och fotterna och kliade sig pa nasan med lilla handen. Allt sag bra ut nackspalten, huvudet, hjartat, magen och ben och armar. Och dessutom var lillbebben det finaste vi nagonsin sett! Sa gullig och fantastisk.

Eftersom de kollar valdigt noga nar man kommer for detta ultraljud for att mata och se till att allt ar som det ska, sa var det har det langsta ultraljudsbesoket vi varit pa. Det var sa lyxigt att fa titta sa mycket fran alla vinklar pa var lilla solstrale. Jag gar nu har hemma och tittar pa bilderna vi fick (en gang i kvarten!) och kan inte sluta le.

Vårkänslor

Nu ar det var! Det ar 11 grader varmt, solen skiner pa en bla himmel pa dagarna. Inte for att vi har haft det kallare an runt noll grader och sno hade vi val nagra dagar i december bara. Det ar det skonaste med att inte bo i Sverige, att slippa dessa morka manader nar alla blir sa deppiga och bara skottar sno, halkar och fryser... haha, sa illa kanske det inte ar men sa verkar det iallafall nar man laser nyheter pa internet eller pa vanners facebook-uppdateringar. Jag alskar dock sno och vinter om jag far aka skridskor, skidor, snowboard eller pulka. Men det var tyvarr inte sa mycket av det nar jag bodde i Sverige. Om vi flyttar tillbaks dit i framtiden sa ska jag minsann utnyttja snon till nat harligt.

Nog vaderprat och over till lite graviditetsprat! Vi har passerat de forsta 12 veckorna som anses som den tiden da risken for att nagot ska ga snett ar storst. Och det kanns underbart. Jattemysigt.

Vi har varit pa inskrivningen igar pa sjukhuset och pratat med barnmorskan i nagra timmar, och sa tog de ganska manga ror med blod fran mig som vanligt. Allt ska kollas igen nar man byter avdelning, aven fast det ar pa samma sjukhus vi gatt hela tiden fram till nu. Vi har fatt tid for KUB-test pa tisdag, det ska bli spannande. Kul att antligen fa se var alskling igen. Pirrigt som vanligt.

Har kommer en bild pa mig fran igar med samma klanning som jag hade nar jag visade lilla magen i vecka 10, nu alltsa i vecka 13. Kolla garna tillbaka och jamfor, har den vaxt tycker ni?


Tack for all fin respons pa mitt galna matinlagg, L i norr och syster S och Å i Stockholm. Ni gor mig glad! Och fina mail fran mamma och pappa.

Jag saknar mamma och pappa och mina systrar och deras familjer extra mycket nu... det var sa snalt att inte fa ses i jul. Men det fanns ju en VALDANS bra anledning till att jag inte kunde flyga till Sverige. Men jag ville bara ha det sagt.

Har ni sett nya tickern som raknar ned uppe till hoger forresten?

en gravid kvinnas bekannelser

Alla reagerar olika pa nyheten om att jag ar gravid. Oavsett om man ar den typen som peppar och stottar och vill lara sig allt och veta allt, eller om man ar kompisen som sager "asch, jag ska dra dig ut pa roligheter sa fort ungen kommit och du behover tas ut" eller om man ar mer den har typen "åh, vad underbart! jag vill garna vara barnvakt". Alla har de en gemensam namnare, namligen att alla tycker det ar underhallande att hora galna historier om mina nya matvanor och mina "cravings".

Graviditetshormonerna gor ju att jag har matt valdigt illa och varit valdigt kanslig for dofter och smaker. Vad jag gillar och inte gillar ser inte riktigt likadant ut som det gor i vanliga fall. Ni som kanner mig vet nog hur matglad jag ar, och jag gillar hellre salta snacks, smaplock och forratter snarare an sott som godis och efterratter. Jag har alltid mer eller mindre tvingat i mig efterratter, och oftast nar vi gar ut och ater tar jag hellre kaffe och avec istallet for dessert.

Jag har liksom aldrig riktigt fattat det dar att man kan tycka att efterratten ar den godaste delen av en middag.

Men nu vet jag! Jag ar efterrattsfralst! Vet ni hur gott det smakar i munnen? Helt underbart! Jag forstar vad dessa sockerråttor pratar om. Dessert ar ju jattegott.

Jag har alltsa blivit lite tvartom, jag tycker om mat men ar valdigt krasen och blir matt eller acklad fort... chips smakar inte gott alls heller. Men sotsaker ar alltid gott. Helst pannacotta, hembakta muffins, nybakta kanelsnurror pa Marks & Spencer eller Cornetto chokladglassstrut.

Nu sitter val hela nyttighetskommiten och skakar pa huvudet och vill ge mig en forelasning om hur man ska ata balanserat efter tallriksmodellen som gravid eftersom barnet far naring genom mig. Jotack, jag har fatt den informationen och jag ater ganska bra maste jag saga. Sa oroa er inte.

En annan sak jag alskar ar smorgasar. Macka. Jag som brukade avsky nar folk sa till mig om jag var hungrig "ta en macka", "men nej huu jag vill inte ha en macka om jag ar hungrig, vill jag ata riktig mat". Och ja, jag har inget emot att laga mat tre ganger pa en dag, det hander ganska ofta. Jag alskar ju mat och att laga mat i vanliga fall. Jag har alltid tyckt att det var sa konstigt nar andra kunde ta fil eller mackor istallet for mat, eller annu varre att hoppa over lunchen och bara ata kladdkaka eller nat annat gott. Fil hatar jag fortfarande och det finns ju inte i det har landet sa det spelar ingen roll. Men nu ar det oh yes, garna macka till lunch och kladdkaka till middag. Fast som tur ar har jag ju M som vill ata som en normal manniska, och darfor lagar vi riktig mat och lillbebben far darigenom sin behovda naring som tur ar.

Jag alskar att skala en morot och gnaga pa minst en gang om dagen till exempel ocksa, sa alla cravings ar inte av ondo ska ni veta. Jag ar ocksa mycket stolt over att helt ha slopat min cola light addiction, och kaffe dricker jag valdigt sallan. Sa lite gift som mojligt kanns bra.

Ibland nar mitt illamaende var som varst mellan vecka 6-9, kunde jag bli sugen pa nagot och ville bara ata det och inget annat. Snacka om jobbigt nar jag blev sugen pa kroppkakor och inget annat dog. Jora, det var bara att stalla sig att gora egna. Kolla in processen som jag fotade, de blev jattefina:



....och efter jag atit en madde jag illa och ville inte ha mer! Men gott var det! (och tyst pa er som inte tycker om).

I helgen bakade vi muffins, chocolate chip och blabar och fros in sa man kan ta en varje dag. De ar underbart goda!

Okej, jag tror det racker nu. Ni forstar hur jag har det nufortiden med matvanorna. Eller kanske rattare sagt hur M har det...hihi.

RSS 2.0