Tankar

Jag kan inte sluta tanka pa en bloggkompis som nyligen gjorde IVF, och det misslyckades. Igen. Jag kanner sa med dem, och jag grubblar mycket pa varfor livet ar sa orattvist. Jag blir sa himla ledsen, och det kanns sa konstigt att blogga pa om min lyckliga graviditet och om mina mammaklader eller om man ar en feministmamma eller inte.

Det ar ju latsasproblem jamfort med att vilja bli foraldrar och att fa kampa hart for att fa bli det... Vi om nagra vet ju hur det kanns.

Jag onskar det fanns nagot man kunde gora.

inspirerande nybliven mamma - bloggtips

En av mina favoritbloggar ar Underbara Clara http://www.underbaraclara.nu/

Clara ar 24 ar och hon fick barn i borjan av februari 2011. Hon ar journalist, fotograf, bloggare och en feminist som gillar vintage, inredning och pyssel. Jag delar hennes varderingar och beundrar att hon i sa ung alder ar sa okonstlad, tar for sig och hon ber inte om ursakt for sina asikter. Hon och jag ar ocksa valdigt olika for hon gillar till exempel det dar med att bo i hus och pa landet. Hon ar 13 ar yngre an mig, och jag blir sa glad over att se att inte alla unga kvinnor ar sana bakatstravande ickefeminister som jag tycker jag stoter pa alltfor ofta (tyvarr). Hon ar valdigt kvinnlig och pysslig och alskar att vara mamma, och visar att man kan vara och gora allt detta husliga utan att leva i ett ojamnstallt forhallande. Hon ar en cool inspiration som nybliven mamma!

Jag inspireras av henne till att fa bli mamma pa mitt eget vis, att inte bli den som pratar om jamstalldhet men anda faller in i konsrollsansvar utan att blinka. Jag langtar efter att bli mamma och antligen fa ha en asikt om hur det ar att ha barn, utan att folk fnyser "Vanta och se..."( Fast da far jag val hora att "Jaja, det ar latt med bara ett barn. Men vanta tills du far fler...") Hursomhelst. Alla gor sina egna val och det viktiga ar val att inte snegla pa andra hela tiden och jamfora, utan att gora det man sjalv tror pa. Och hennes satt att se pa mammarollen och att bilda familj med sin karaste, det inspirerar just MEJ.

Jag vet att jag nu annu inte vet vad det innebar att bli mamma, och jag kommer med all sakerhet bli forvanad over att all inte blir som jag tankt mig. Just nu bara hoppas jag och ber for att allt ska fortsatta ga bra med graviditeten och att vi far en frisk liten alskling i augusti. Sen borjar nasta steg...

Sa har skriver bloggaren Clara i ett inlagg ett par veckor efter att de fatt barn:-

"Jag slocknade med en bebis på armen vid niotiden i fredags. När jag vaknade på lördagen hade Jakob städat hela huset. Så underbart att vakna till ett rent hus! Den här tiden vi spenderar tillsammans, är barnlediga tillsammans, hjälper och avlastar varandra känns som en otrolig investering i vårt äktenskap. När man precis fått barn kan vardagen kännas skakig och fysiskt kan man vara alldeles matt. Och när det är lite kämpigt med amningen och sömnen är det guld värt att bli uppassad med gott fika på sängen, frukost och massa kärlek och omvårdnad. Jag önskar att alla som ville hade möjligheten att göra likadant!

Det är också skönt att som mamma se att man visserligen är viktig men ändå inte oersättlig.  Det enda jag gör som Jakob inte kan är att amma. Resten kan man dela på och därigenom växer bådas självförtroende. Det är inte en av oss som är experten på allt. Och jag behöver inte oroa mig knäpp över det stora ansvaret som lagts på just mig. Vi är två om allt och har dessutom både släkt och vänner som hjälper till och ger avlastning.  Det finns ett fint ordspråk som lyder ”det krävs en hel by för att uppfostra ett barn”. Jag tror att det ligger väldigt mycket i det." http://www.underbaraclara.nu/189981/2011/02/20/det-kravs-en-hel-by-for-att-uppfostra-ett-barn/)

Har skriver hon i ett annat inlagg om hur hon lovat sig sjalv nar hon nu fatt barn att gora detta:-

"Låta männen i mitt liv ta ett stort ansvar. Det är så lätt hänt att så fort en kille håller i en bebis så kommer alla och säger "nåååååå vad ni är sööööta". Nästan lite nedlåtande, vilket jag vet gör många män så besvärade att de slutar hålla bebisar i rädsla för att bli granskade och uttittade. Men jag brukar helt sonika placera min bebis i famnen på män, gubbar och killar i min bekantskapskrets. Och ta för självklart att de kommer klara av det. Det gör de alltid och alla växer med uppgiften. Och ingen står över axeln och suckar "näää så gulligt! En man som håller en bebis"." (http://www.underbaraclara.nu/190931/2011/03/29/att-gora-nar-jag-far-barn/)

Jag rekommenderar hennes blogg, dock ar inte jag (men ni kanske?!) sa intresserad av all lantlivsinredning dar aven om jag ar svag for vintage. Men det finns guldkorn att lasa dar!

Har ar till exempel ett annat harligt inlagg angaende forlossningsberattelser man som gravid kvinna far hora:- http://www.underbaraclara.nu/189898/2011/02/17/forlossningsberattelser/

Hennes installning till mammarollen som jag tycker ar stortskon, retar tydligen en hel del martyr-typer till mammor runt om i landet. Sa har rot hon vanligt men bestamt ifran i bloggen haromveckan:-

"Jag har flera gånger fått frågan vem som egentligen sköter mitt barn eftersom jag verkar pyssla med så mycket annat? Ibland antyds det att jag inte tar mitt mammaansvar. Tydligen är det oerhört provocerande när en nybliven mamma gör något för sig själv och inte bara är med sitt barn. Typ sminkar sig, planterar blommor och syr nya köksgardiner. Men jag kan lugna alla oroliga med en glädjande nyhet: barnet har en far – det är helt sant! Han har en far som varken är varken tappad bakom en vagn eller född i farstun. Som väljer att vara hemma hela det första året med honom. På så vis hinner lilla mamma få göra något själv också. Jag förstår att det låter som hittepå och science fiction – men bli inte arg på mig för det!

Det knäppaste är att alla som mästrande sa ”du kommer inte ha tid för allt det där hemmafixet när du har barn” nu blir sura när jag visst har tid. För när man lever jämställt så hinner man. Inte allt. Absolut inte. Men i alla fall lite av det man tycker är roligast. Jag tycker att det är himla roligt att inreda och vara kreativ så då gör jag det. Klart att jag prioriterar bort många saker också. Det fattar väl vem som helst. Men det blev väl en trälig blogg om jag bara skrev om det? "Hej bloggen. Idag gick jag inte ut på krogen. Ej heller på bio eller till biblioteket. Imorgon kommer jag inte besöka gymmet, gjuta en avloppsbrunn och absolut inte snida en dalahäst. Jag kommer lägga noll minuter på viktreduktion och noll minuter framför teven".

Alla väljer olika. Jämför er inte med mig för jag jämför mig då rakt inte med er." (http://www.underbaraclara.nu/190888/2011/03/25/jamfor-er-inte-med-mig-for-jag-jamfor-mig-da-rakt-inte-med-er/)


mammaklader

Jag har kopt mer och mer mammaklader, det ar ganska kul! Jag insag att jag inte kunde bara kopa klanningar som var skurna sa att man far plats med en mage hela graviditeten ut... Eftersom jag aldrig har byxor pa mig och alltid klanning eller kjol (nagon enstaka gang pa de senaste aren kan jag haft byxor, kanske pa jobbet i nagon kostym eller sa), behovde jag handla lite strumpbyxor som inte skar in i magen pa mig vilket inte ar sa behagligt. M ar sa radd om mig och var lilla alskling sa han fick insistera nagra ganger pa att jag faktiskt maste anvanda riktiga mammastrumpbyxor numera.

Sadana har har jag en hog nu, sa jag kan kla pa mig ordentligt som en gravid kvinna i vecka 20. Look:-



Jag passade pa att skaffa lite hemmamysklader ocksa, jag gar mest runt i mina fina nattlinnen nar jag ar hemma annars... Men nu blev det shorts och linne. Ett rosa linne till och med, det forsta rosa som finns i min garderob... nej, det andra (jag kopte en rosa klanning till julfesten pa jobbet for tre ar sedan, jag brukar tanka sa nar jag shoppar att jag ska ta nagot ovantat.. Man kan saga att jag gor lite revolt till och med mot mig sjalv, det ar liksom inprogrammerat att nastan alltid gora nagot ovantat och att ga emot rutiner och trams sa livet blir lite roligare. Och snygg ar jag i den klanningen, den ar rosa men den ar ju inte elegant kvinna eller puttinuttrosa utan en fin och udda flower power och nastan lite rockig. puh. vilket utlagg!).

Sa har mysig och moderlig ser jag alltsa ut i mammaklader:-



Kära lilla krumelur – jag vill aldrig bliva stur

Titta vad jag ater for rostbrod minsann! Jag tycker inte om kanter pa rostbrod, har aldrig gjort... Jag tar ocksa bort kanter pa alla ostar fast man kan ata dem... och jag ar ganska petig med att maten ska vara "ny" och jag tycker inte om att ata upp rester. Jag gillar inte heller nar folk blandar ihop maten pa tallriken, for det ser sa grisigt ut. Det har ar ett beteende som jag haft sa lange jag kan minnas, och jag trodde att det skulle bli lite battre nar jag blev vuxen. I-landsproblem helt klart, sa det far val forbli mina sma egenheter... har ni nagon sadan har lite charmig egenhet?

Jag kanner mig lite tramsig som koper brod som ar halvgrovt men inte smakar grovt utan kanns som vitt brod (namns i reklamen for att lura i barn nyttigare brod, hihi). Dessutom med kanterna bortskurna redan, genious!

Tadaaaa, det perfekta rostbrodet presenterar jag har :-

mer an vår... sommardagar i Hampstead Heath

Vi har ju inte kampat med kyla och sno har i London under vintern, utan har haft det milt och som kallast har haft nagra plusgrader bara. Men anda var varen valdigt valkommen nar den kom!

Den har veckan har det varit mer an var, det har varit sommarvarme! Och jag har varit ute i Hampstead Heath och promenerat eller bara suttit i solen. Hampstead Heath ar ett underbart stort och harligt gronomrade lite norr om centrala London, och lagenheten vi kopte forra sommaren ligger bara runt hornan fran Hampstead Heath.

Hampstead Heath - snabb fakta:-

Hampstead Heath is only a few miles north of central London but it is a place where the visitor will feel deep within the heart of the English countryside. The Heath is rich in history and heritage, flora and fauna and is composed of nearly 800 acres of magical glades, woodland, heathland and meadows. With its ponds and valleys and hedgerows and ancient trees the area is a rich habitatat for many birds such as kingfishers, reed warblers and all three species of British woodpeckers.
Hampstead Heath is only a few miles north of central London but it is a place where the visitor will feel deep within the heart of the English countryside.
The Heath is rich in history andheritage, flora and fauna and is composed of nearly 800 acres ofmagical glades, woodland, heathlandand meadows.
With its ponds and valleys and hedgerows and ancient trees the area is a rich habitatat for manybirds such as kingfishers, reed warblers and all three species ofBritish woodpeckers

Vi ar lyckligt lottade som kan bo i ett sant fint omrade och vi njuter verkligen av det ocksa. Alskar London, och alskar vart omrade! (och da ska man veta att vi var ganska modiga som overgav vastra London som vi var valdigt fasta vid efter att ha bott 5-6 ar dar).

Vart hus:-

Hampstead Heath:-




Det jag alskar med att bo har ar att vi bor valdigt centralt, men anda har naturen runt hornet. Vi som svenskar ar ju vana med mycket ytor, fina gronomraden, parker och ren, vacker natur. Det slar mig varje gang vi aker till Sverige och halsar pa, hur fint och friskt och tomt pa folk det ar. Stora ytor. Valdigt rent. Fina Sverige!

Det finns jattemanga bra saker med Sverige, det ar ett tryggt litet land som ar fint och underbart att bo i. Precis som att det finns massor av fordelar att bo utomlands, man far en erfarenhet som ar helt ovardelig och det ar omojligt att forklara for den som inte bott en langre period i ett annat land (det tar nagra ar innan det kanns pa riktigt). Det ar latt att man tar detta som kritik om man bor i Sverige, och bara tycker att jag tror att jag ar sa cool som bor i London och klankar ner pa Sverige. Och det ar vaaaaldigt langt fran sanningen, tro mig. Jag alskar att bo i London och langtar inte tillbaka till Sverige, men vi kommer att flytta dit tids nog och jag tycker att Sverige ar ett fantastiskt stalle att bo pa trots allt.

Men just nu tycker jag att det basta ar att vi slipper flytta tillbaka till Sverige med kalla, langa, morka vintrar for att ha tillgang till gronomraden, och att vi faktiskt kan fa en liiiiten bit av naturen fast vi har utbudet av storstaden pa troskeln. Utbudet av allt som finns in fantastiska London. Alltid saker pa gang, rikt kulturliv, vackra byggnader, alltid uteserveringar oppna och folk ute och roar sig. Atmosfaren, oppenheten. En stad dar alla far plats och blir berikade av varandra istallet for att missunnsamt och trangsynt vara sa radda for det som ar annorlunda. Har respekteras olikheter, religionsfrihet eller att bara kla sig som man vill. Det kravs nagot riktigt konstigt for att sticka ut i London. Man omfamnar mangfald och det tas vara pa att lara fran varandra, istallet for att fordoma och vara sadar liten och trangsynt. Man missar sa mycket om man stanger in sig eller sitter fast nagonstans och inte vill eller vagar kasta sig ut, prova nya saker. Att vaga se andra manniskor som en resurs, en gava, ny lardom och nya insikter. Man far sticka ut, man far ta for sig och tycka att man ar fantastiskt bra, man far med tiden mycket skinn pa nasan, och pa det stora hela ar folk mycket hjalpsammare och inte heller radda for att prata med frammande manniskor. Jag ar en invandrare har, och hade jag behandlats som vi generellt behandlar invandrare i Sverige hade jag nog inte stannat eller kant mig sa hemma eller sa lycklig har. Det ar den krassa sanningen.

"Why, Sir, you find no man, at all intellectual, who is willing to leave London. No, Sir, when a man is tired of London, he is tired of life; for there is in London all that life can afford."
— Samuel Johnson

Graviditetsvecka 19

Bebisen
I vecka 18 är din bebis 13 till 14 cm lång från huvud till stjärt och tack vare de nu ökande fettdepåerna väger den omkring 230 gram. Den hitintills snabba tillväxten kommer nu att sakta ned något till ett något lugnare tempo.
Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag. Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.
Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud.
Du
Livmodern har fortsatt att växa upp i din mage. Om du mäter så kan du känna den ungefär på två fingrars bredd under naveln. Din livmoder är vid det här laget ungefär lika stor som en Nätmelon.
Även om viktuppgången varierar från kvinna till kvinna så ligger den genomsnittliga viktökningen i vecka 18 på mellan 4,5 och 6 kilo (använd gärna vårt viktverktyg för att hålla reda på din viktökning).
Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning.
Du
Allman information fran internet - mina privata kommentarer

Du

På grund av de högre östrogenhalterna kan du som har ljus hy få mörka hudfläckar i ansiktet. Om du solar kan fläckarna bli än mörkare. Hos mörkhyade blir fläckarna ljusa. Detta fenomen kalls för kloasma. Livmodern når nästan upp till naveln. - Jag har inga morka hudflackar i ansiktet, men jag har alltid solfaktor i ansiktet eftersom jag tycker att det ar snyggt att vara blek. Men nu nar det ar 15 grader varmt och sol sa far man val vara lite extra forsiktig som gravid.

Det är också mycket vanligt att en mörk rand uppstår på mitten av magen från blygdbenet och upp till naveln. Den kallas för linea negra och beror på att den raka bukmuskulaturen har tänjts ut. Randen försvinner efter graviditeten. - Jag fick randen for flera veckor sedan och blev superglad! Det ser bra ut pa en gravidmage liksom.

Som gravid kan du känna dig förföljd av en massa regler och att du lever under en präktighetspress. Det viktigaste är att du tar hand om dig under graviditeten och planera resten av graviditeten så att du orkar! Lägg gärna in ledighet sista månaden så att du är utvilad inför förlossning och tiden efter. - Skojar ni, jag kanner mig alltid som praktigast i stan nar mina vanner pimplar vin eller shottar sambucca... och jag sitter med mitt bubbelvatten (saknar en valdigt svensk sak extra mycket som gravid, smaksatt mineralvatten som tex Loka. Da skulle jag kunna variera mitt vatten jattemycket och dricka gott hela tiden! Lyllos svenskarna dar. Vi har smaksatt mineralvatten med det smakar alldeles for sott urk.)

Det kan hända att du drabbas av smärtor eller en dov värk ner mot ljumskarna. Det gör ont då du går och står och försvinner om du lägger dig ner.  Du har ont i ligamentis teres uteri. När livmodern växer och blir större tänjs de ut och kan göra ont. Vad du kan göra för att underlätta smärtan är att sätta dig en stund och lägga upp benen. - Det ar sa skont att hora att det ar normalt! Jag och M var ute pa en stor shoppingrunda pa Oxford Street (ett stalle man helst undviker pa helgerna for alla turister, men den har sondagen var det valdigt trevligt och lugnt och soligt) i sondags och nar vi var pa vag hem kunde jag knappt ga for smartan i vanster ljumske. Vila vila vila och det ar mycket battre nu!

Bebisen

Barnets hud är ömtålig och täcks därför nu av fosterfett, vernix caseosa - det täcker hela huden, även över ögon och öron. Fosterfettet bildas från hudens talgkörtlar, är vitt till ljusgrått och mycket segt, salvliknande. Sugande rörelser och sväljningsrörelser förekommer från tolfte graviditetsveckan och framåt. Barnet sväljer fostervatten, vilket är en viktig del i balansen av mängden fostervatten. Barnets förmåga att kissa är också viktig för balansen av fostervattenmängden. - Vissa gravida kvinnor pratar om att de kanner nar fostret kissar for det darrar i magen da, men det har jag inte markt av... Men det ar nog mindre vanligt.

Det finns fortfarande plats i livmodern och din bebis kommer att vara aktiv under perioder då den kan sparka eller till och med göra kullerbyttor! Runt den här tiden blir kan bebisen också börja känna av alltmer intryck från världen utanför magen och gör sin närvaro känd genom sparkar och slag.  - Jaaa, visst kanner jag lillbebben som ror sig! Det ar helt underbart! Bade igar morse och imorse vaknade jag strax innan sju av att lillbebben sparkade som bara den. De skapar ju sin egen unika dygnsrytm da de ar vakna och sover, det ar sa gulligt. Forst dromde jag att bebisen sparkade men vaknade och lag och kande sparkarna med ett stort leende pa lapparna. Var lilla alsking far sprattla och vacka mig precis nar han eller hon vill, det ar samma lyckokansla varje gang. Oslagbart harligt.

Benen genom vilka ljuden passerar till innerörat har förkalkats och hårdnat, och de nervbanor som tar emot och processar signaler från hörselcellerna utvecklas, vilket innebär att bebisen nu kan höra.Allteftersom graviditeten fortlöper kommer bebisen att vänja sig vid återkommande ljud, så som dina hjärtslag, röster, blodet som strömmar genom navelsträngen och andra vardagliga ljud. Den kan också bli skrämd av höga, plötsliga ljud. - Vi har ett allmant brandalarm som gar av for hela huset om brandlarmet gar i nagon av de tre lagenheterna. I forra veckan gick det igang nar var granne gjorde frukost och det tjot som bara den. Det var forsta gangen vi horde det, och herreminje vilket hogt och starkt ljud - man var tvungen att halla for oronen (effektivt och bra dock). Min forsta forvirrade tanke nar jag vaknade av oljudet var att skydda lillbebbens oron, jag vet ju att bebisen reagerar pa starka ljud sa jag ville skydda pa nagot satt. Vad starka instinkter vi har va? Lillbebben var sakert helt lugn, och det ar ju ljuddampat och fint darinne i magen.

Partner

Både ditt barn och den blivande mamman växer. Under hela graviditeten kan du på olika sätt ge uppmuntran och kanske små presenter. Massageolja med tillhörande massage ifrån dina händer. Kanske badolja till ett varmt, härligt avslappnande bad. Fotkräm till trötta fötter. - Min stackars M jobbar dag och natt just nu for det ar "crunchtime" for hans kommande spel, men annars sager jag "JA TACK" till det dar med presenter och massage sa du vet ;)

Kontroller och undersökningar

Vid det här stadiet i utvecklingen kan också eventuella defekter och missbildningar i hjärtat upptäckas vid en ultraljudsundersökning. På många ställen startar snart föräldrautbildning. Vid träffarna pratar ni om graviditeten och förlossningen. - Vi ska pa ultraljud nar vi ar i vecka 21, som en mittgraviditetsscan dar de kollar och mater sa allt star ratt till. De kan kolla sa att beraknat forlossningsdatum stammer, de kollar moderkakan och de kan tala om vilket kon bebisen har for de som vill. Vi vill! Det ska bli jattespannande, konet spelar saklart ingen roll och vi ar bara nyfikna, men jatteskont att de kollar sa allt ser bra ut.

apropa bulle i ugnen

Sahar ser jag ut nu i vecka 18 med var lilla alsklingsbulle i magen:-




bildbevis pa att jag bakade semlor dagen efter fettisdagen...

.... bullarna i ugnen:-        


och det fardiga resultatet! (behover jag saga att vi alskar mycket florsocker pa?!) :-



Vi at massor av semlor och kande riktigt hur vi svenska och harliga vi blev!

International Women's Day igar kommer med ett viktigt budskap till oss alla

Jag har tyvarr inte skrivit en bejublad text idag heller till kvinnodagens ara, men just nu bakar jag semlor samtidigt som jag tar del av allt material pa internet som skrivits och/eller lagts ut igar pa kvinnodagen den 8 mars 2011. Det finns sa mycket viktigt och bra som sags.

Den har videon innehaller ett kort men entydigt budskap om hur viktigt det ar att fortsatta kampen for kvinnors rattigheter. Det finns massor med information pa deras sida, dar man aven kan posta ett budskap for att visa sitt support. Jag har gjort det och jag hoppas att fler gor det. Ta garna en minut av din tid och lyssna och tank efter:-

http://youtu.be/MKwp5cwqrdo

If we aren't equal everywhere, we aren't equal anywhere.

8 mars / I Miss Unrulys mage

Glad kvinnodag pa er alla! En mycket viktig dag da man bor tanka igenom hur man kan arbeta for kvinnors rattigheter i varlden... Forsta steget ar att vaga ta debatten och hjalpa varandra. Och sluta anvanda feminist som ett skallsord. Jag ar en stolt feminist. Jag skulle kunna ga igang nu och saga en himla massa, ni som foljde min gamla oppna blogg vet nog hur hogt jag skaller och hur mycket jag brinner for jamstalldheten.Men nu nar alla vet det, och jag dessutom inte fick till nagon fin "kronika" for att jag ironiskt nog tvattar och lagar Boef Bourguignon med pressgurka istallet och ar en riktig hemmafru haha. Jag aterkommer.

Jag tankte ocksa passa pa att onska er en riktigt fin Pancake day som det ar idag har i UK! Vi tjuvat vara pannkakor i sondags morse och det var smarrigt:-


Det ar sa kul att ta lite kort och lagga ut emellan, variationen blir inte sa stor eftersom det oftast ar kort pa godsaker som ska ner i min mage eller pa lilla alsklingen som ocksa ligger i min mage. Jag borde dopa om bloggen till " I Miss Unrulys mage". Det sammanfattar faktiskt valdigt korrekt vad som det skrivs om i denna blogg.

Jag lagar mycket mat och det ar jag jatteduktig pa, men jag kommer inte att lagga upp kort pa min Burgundiska gryta som jag gor nu, inte heller pa min pressgurka jag gjort till. Ni slipper att se min hemgjorda grona artsoppa med parmarosor fran helgen eller foton pa bearnaisesasen jag gjorde till oxfilen i lordags. Men det har med sotsaker och bakning ar helt nya marker for mig eftersom jag som ickegravid inte var sa fortjust i efterratter eller fikabrod. Men nu ni! Det har ar bara de senaste dagarnas skord pa hembakat. Jag ar liksom sa stolt och upprymd over att jag bakar sa ofta nufortiden, det ar spannande (och gott!):

Det forsta ar en appelpaj med kanel som vi at med glass till. Sedan blev det chocolate chip cookies och muffins.

Nasta godsak som blir bakat ar semlor. Jag har inte atit en semla pa flera ar, och nu ska vi baka egna och ata tills vi storknar! Mums! Min kara syster hade med sig mandelmassa, och M ar "as we speak" pa jakt efter kardemumma till bulldegen.

Ar det kanske fettisdagen idag forresten? Okej, da sammanfattar jag - at semlor och pannkakor och heja alla kvinnor!

Valkommen till varlden lilla tjejen.

Jag ar sa glad! Min van L fick en dotter i onsdags. Hon bor i norra Sverige nufortiden och vi ses inte sa ofta, men vi har varit vanner valdigt lange (sen gymnasiet) och hon betyder jattemycket for mig. Det ar sa roligt att hora att allt gick bra och att hon nu ar mamma. Coolt! Spannande ocksa att vi efter sisadar 20 ars vanskap, bada far vart forsta barn pa vart 38:e ar har i livet.

Det lustiga var att jag hade en drom om L och hennes graviditet for ett tag sedan, den var sa verklig. Jag skrev och berattade vad jag dromt i ett email till henne for nagra veckor sedan: jag dromde att hon fodde sitt barn 9 dagar innan beraknat fodelsedatum och att allt gick bra.

Vi skrattade bort det lite, eftersom de flesta forstfoderskor far barnet lite efter beraknat fodelsedatum. Och sa var det for hennes syster och mamma ocksa tror jag. Dessutom ar varken L eller jag sadar skrockfulla och tror pa tecken som drommar etc.

Men sa kom hennes lilla tjej 9 dagar innan beraknat fodelsedatum! Sa kalla mej synsk nu ;)

Men visst var det lite lustigt iallafall?

Viktigast och bast var iallafall att hon kom ut och mar bra. All lycka onskar jag min van L och hennes M och deras lilla knodd nu!!!

Glada besked = glad helg!

Vi har nu antligen fatt brevet hem med svaret pa KUB-testet/ blodprovet vi tog i samband med ultraljudet dar de mater nackuppklarningen. Allt var superbra pa ultraljudet, men det ar forst nar det kombineras med blodprovet som mater mina olika hormonnivaer som man kan kalkylera risken battre. Min alder drar ner resultatet, dessutom har vi hort att nar man gjort IVF kan testet visa pa hog risk for att hormonerna blivit paverkade av behandlingen. Sa lite orolig har man varit, aven om vi inte skulle ga vidare med fostervattensprov hur det an blev eftersom det finns en liten missfallsrisk i samband med det testet.

Men vi fick goda nyheter med brevet! Risken var 1:73000, vilket ar den lagsta risk jag hort talas om. Detta test ar ju inte helt hundra procent sakert, men risken for kromosomfel ar valdigt lag och det kanns bra.

Vi kanner oss sa lyckligt lottade och glada nu i slutet pa vecka 16. Glad helg pa er allesammans!

dunkdunk dunkdunk dunkdunk dunkdunk dunkdunk dunkdunk

Jag fick hora lillbebbens hartslag hos min GP! (GP= General Practitioner. Alltsa en allmanlakare man har i sitt bostadsomrade, motsvarar val svenska vardcentralen)

Jag skulle dit och fa recept pa mina mediciner, da han fragade om jag ville hora hjartljuden. Om jag ville?! Jag la mig pa britsen och blev alldeles pirrig i magen... han hittade forst mina hjartljud, flyttade runt, mina hjartljud igen, flyttade runt... och dar nedanfor naveln hittade han lillbebbens snabba hjartslag! Dubbelt sa snabba som mina, som en liten hare, som en galopperande hast. Jag blev alldeles tarogd och overlycklig. Allt ar bra med det finaste vi har. Sa skont att fa hora det.



jag har kant lite fladder i magen!

Det har har nu hant nagra ganger, jag visste inte vad jag skulle tro forst. De sager att man kan kanna som ett litet fladdrande i magen om man har tur sa har tidigt, aven om det kan droja upp till vecka 20-22 nagonting innan man kanner sparkar. Men jag har kant en liten rorelse! Och nar jag pratade med min syster som varit har i veckan och har erfarenhet av fyra graviditeter, sa sa hon att hon kant rorelser valdigt tidigt ocksa. Och jag borjar tro att det ar sant, att det var var lilla alskling jag kande.

Forsta gangen i slutet av vecka 15, jag skulle korsa gatan och kande en liten rorelse i nedre delen av magen. Jag stod stilla nar jag korsat vagen, "vad var det?". De sager att man inte vet om det ar tarmrorelser eller om det ar bebisen man kanner, men jag tycker det kanns annorlunda nu.

En gang till forra helgen nar jag och M lag och kollade pa film, och jag andrade stallning sa fladdrade det till igen. Lycka! Sedan i mandags morse nar M pussade mej hejda och gick till jobbet kande jag det igen. Godmorgon pa dej ocksa!

Att fa kanna sin bebis i magen ar bland det basta jag kan tanka mej. Livet ar sa vackert.

uppdateringar efter underbart besok

Allt ar toppenbra, jag har bara haft fullt upp och inte hunnit uppdatera bloggen...

Vi har haft fint besok fran Sverige, i form av min fantastiska storasyster A och tva av hennes gullungar som kom i sondags. Nu har de precis akt till flygplatsen, och det ar sa konstigt tyst och tomt i lagenheten. Min systerdotter I ar 8 ar och min systerson S ar 5 ar, sa nog har det varit full fart hela tiden! Det har varit sa himla kul att ha dem har alla tre, och mysigt att hitta pa olika saker tillsammans hela dagarna.

Vi har varit pa Natural History Museum, London Aquarium, Dinsoaurie event, uppe i utsiktshjulet London Eye, varit pa mysiga restauranger, lekparken, samt poserat framfor Big Ben etc och spelat en himlans massa Kinect (rena rama traningspassen!) hemma hos oss. Vi har haft det larorikt och kul och mysigt. That's the way I like it!

Och jag kan inte lata bli att tanka nu, att nar var bebis har kommit och kanske blir lite storre sa kommer vi att prata med hans eller hennes kusiner S och I om nar de var i London den har gangen... "Kommer ni ihag nar ni var i London och er lilla kusin fortfarande var i magen?"

RSS 2.0